Fórum

Venujte prosím pozornosť tomuto upozorneniu:

Sme potešení, že ste navštívili fórum internetovej stránky detskaorl.sk. Pred začatím prezerania a využívania jeho obsahu, oboznámte sa s nasledujúcimi podmienkami a utvrďte sa, že s nimi bez výhrad súhlasíte.

Prevádzkovateľ má právo kontrolovať príspevky a nenesie za ich obsah ani gramatickú správnosť žiadnu zodpovednosť. V prípade rozporu takýchto príspevkov s dobrými mravmi, s ochranou súkromia a autorskými právami budú tieto príspevky odstránené.

Upozornenie: Príspevky sa zobrazia na stránke až po odsúhlasení ich obsahu administrátorom.

478 odpovedí na “Fórum”
  1. Andrea hovorí:

    Dobrý deň!
    Môjmu synovi (5rokov) vyberali v septembi 2015 nosné mandle, mal ich veľmi veľké. Pred výberom dychal stále ustami, mal zástavy dychu v noci a nevedel sa nadychnuť nosom. Po výbere nosných manlí bolo v oktobri všetko v poriadku, v novembri bol v škôlke prvý krát chorý, v decembri znova chorí, dostali sme Penbene, ale nezdalo sa mi že poriadne vyzdravel. Od vianoc nám začal znova chrápať, dýchať ustami, nosom sa nevie v noci počas spánku nadýchnuť, máva prestávky dychu (apnoe). Išli sme pred tromi týždnami začiatkom januara k pediatrovi, dala nám Pamykon, mali sme striekať aj Nasonex od alergologa aj Quix, lebo som sa sťažovala na toto chrapanie a vypadky a stanovila že má nos zahlienený. Po týždni sme mali isť na orl. Ale jemu to nepomohlo, synovi hlieny zatekaju akoby krkom a prehltáva. Aj sa nam zda že vykašliava hlienovito. Boli sme na vyšetrení v ORL ambulancii, zistili nám zväčšené krčné mandle, ktoré spôsobuju tieto vypadky dychu a chrapanie. Povedali nám, že nos je pekný prechodný. Teraz sme objednaný na výber krčných mandlí. Otázka: nemôže chrapanie a vypadky dychu spôsobovať niečo iné, ak počujeme aj zahlienenie, ale na nosnokrčnom tvrdia priechodnosť nosa v poriadku? Nevieme nejako obísť operaciu? Bolo nám povedané že je to akutne, nakolko vypadky dychu v noci môžu mať fatálne nasledky..zaostalosť, neprekysličovanie mozgu. Ďakujem za odpoveď!

    • DetskaORL hovorí:

      Dobry vecer,
      zvacsenie podnebnych mandli je jendou z najčastejsich pricin chrapania a apnoickych pauz. Podla toho co popisujete je tonzilektomia alebo tonzilotomia / teda orezanie / krčných mandlí vhodnym riesenim.
      Zahlienenie moze byt prejavom opakujucich infektov hornych dychacich organov a ak uz berie pravidelne nasonex a do mesiaca od uzivania je chrapanie bez zmeny, nebude to pricinou chrapania.
      fatalne nasledky chrapania samozrejme mozu nastat ale malokedy je to po 1 mesiaci.
      drzime Vam palce v rozhodovani.

      S pozdravom Detska ORL

  2. petra hovorí:

    dobry vecer.chcela by som sa spytat na zvysenu teplotu dietata.zajtra ideme na vyber nosnych mandli pod anestezou.dnes nam vybehla teplota 37.3.teraz vecer som mu namerala to iste.mame zrusit zakrok,pockat do rana alebo tam prist nech oni zhodnotia.dakujem

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      samotná mierne zvýšená teplota, ak nie sú iné príznaky infekcie napríklad dýchacích ciest nemusí nič znamenať /môže byť napr. aj pri miernej dehydratácii, ak dieťa napríklad menej pije a má viac fyzickej aktivity/. Ak sú u dieťatka prítomné aj iné známky nejakého akútneho ochorenia, operáciu je samozrejme potrebné odložiť. Ak je ale len mierne zvýšená teplota, určite sa choďte ráno ukázať lekárovi, ktorý Vás bude operovať, aby Vás vyšetril a rozhodol, či je zákrok možný.
      Prajeme veľa zdravia.

  3. Zuzana hovorí:

    Dobry den, synovi ked mal dva roky vyberali nosnu mandlu z dovodu, ze v spanku tazko dychal a chrapal. Mal ju velmi velku. Po jej vybrati sa stav trochu zlepsil, ale v poslednych mesiacoch spava este horsie ako predtym. Pocas spanku strasne chrape a nezalezi na tom ci spi na boku, bruchu alebo chrbte. Ale chrape zvlastne – zavrete usta a chrape cez nos, velmi tazko vdychuje, pri kazdom nadychu sa mu uplne stiahne brusko. Teraz ma 4 roky. Casto som na to upozornovala nasu pediatricku, aj sme boli u orl lekarky, ta vsak konstatovala, ze nosna mandla mu nedorastla, len ma zvacsene krcne mandle. Kedze stav sa nezlepsoval, skor zhorsoval, navstivili sme ineho orl lekara,ktory konstatoval, ze krcne mandle su velmi velke a urcite by odporucil ich zmensit. Tak teraz sme na vazkach, ked jeden lekar povie ze ich treba zmensit a iny ze netreba. V kazdom pripade maly dycha v spanku velmi zle, dokonca ma na to upozornovali aj ucitelky v skolke. Poprosila by som o radu ci tie mandle dat zmensit alebo by to bolo zbytocne. Dakujem pekne za odpoved.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      zmenšenie krčných mandlí (tonzilotómia) je operácia, ktorá je indikovaná u detí, ktoré nemávajú angíny, teda mandle sú zdravé ale ich veľkosť vadí pri dýchaní, prípadne aj pri prehĺtaní. V spánku mäkké tkanivá a svaly v hltane strácajú svoje prirodzené napätie a tým a vplyvom gravitácie v ľahu dochádza k ich “nasávaniu” pri dýchaní a tým k rôzne výraznej obštrukcii. Dôležité je aj to, či sa syn budí unavený, s kruhmi pod očami, či je počas dňa spavý alebo nervózny a nesústredený. Ak áno, je to určite dôvod na zmenšenie mandlí. Ak sú prítomné angíny, aj v takomto veku je možné ich úplné odstránenie. Nepíšete, ako pani doktorka zistila, že “nosná” mandľa nie je znova zväčšená. Je určite potrebné vyšetrenie nosohltana endoskopom, aby sa jednoznačne vylúčilo, že na príčine synových ťažkostí sa určite nepodieľa aj toto. V prípade pochybností je možné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu, prípadne aspoň meranie saturácie kyslíka počas spánku.
      Prajeme veľa zdravia.

  4. Zuzana hovorí:

    Dobry den, rada by som sa informovala ohladne chir. zakroku – zavedenia trubicky (stipulka) do uska dietata, ktore nie je poistene na Slovensku. Viete mi poradit sukromnu ambulanciu, ktora tento zakrok na SK vykonava a aka je cena tohto zakroku bez akehokolvek pokrytia poistovnou? dakujem.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      zavedenie stipulky do uška u dieťaťa sa obvykle robí v celkovej anestézii, v lokálnej anestézii to pravdepodobne nebude možné, preto ani zákrok ambulantne asi nebude možné vykonať. V prvom rade si zistite v nemocnici prípadne v nejakom súkromnom centre, či zákrok vykonávajú formou jednodňovej chirurgie alebo je potrebná hospitalizácia. Cena sa odvíja do veľkej miery od toho. Ak je syn poistencom EU, operáciu by Vám mala preplatiť poisťovňa, presnejšie údaje Vám určite poskytnú priamo tam.
      Prajeme pekný deň.

  5. Janulienka81 hovorí:

    Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom liecby po vybere nosnej mandle. Dnes je sobota a synovi ju v CA vyberali v utorok. Stale bojujeme s hustymi hlienami ktore vykasliava,je akoby zahlieneny, sopliky sa mu tazko fukaju a je zachripnuty. Je to po operacii normalne? kedy by tie huste sopliky a hlieny mali ustupit? Vopred dakujem za vasu odpoved

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      určite to po operácii nie je normálny stav, aj keď takéto komplikácie sú bežné. Pravdepodobne má syn nejakú virózu, možno aj bakteriálnu infekciu, to sa na základe Vášho popisu nedá jednoznačne povedať. U detí, ktoré bývajú pred výberom “nosnej” mandle často choré alebo majú alergiu, sa pooperačné obdobie častejšie komplikuje akútnym infektom. Urcite je na mieste navštíviť ORL lekára, ktorý zhodnotí, či sú potrebné antibiotiká alebo nie. Bez ohľadu na to ale treba synovi dávať aspoň kvapky do nosa, niečo na zriedenie hlienov a vykašliavanie /Solmucol, Mucosolvan/, prípadne aj kalciový sirup, ak je stále zachrípnutý, prípdne antihistaminiká /Fenitil alebo napr. Trifed, ak máte niečo doma, v dávkovaní, ktoré Vám predtým odporúčal lekár/. S liečbou hlienenie prejde určite skôr. Po adenotómii sa stav zlepšuje postupne, treba byť trpezlivý.
      Prajeme veľa zdravia.

  6. Ivana hovorí:

    Dobrý deň. Môjmu 6-ročnému synovi sa počas dňa a aj v noci stáva, že mu ako keby zaľahlo v ušiach(alebo neviem ako by som to nazvala) a počuje veľmi nahlas všetky zvuky okolo. On sám to nevie, presne popísať, len sa sťažuje na to, že všetko, čo počuje dokonca aj to ako dýcha alebo prehĺta počuje veľmi nahlas. Strašne sa toho bojí. Trvá to pár minút a potom to samé prejde a zasa počuje normálne. Doteraz nemal so sluchom žiadne problémy. Včera sa mu to stalo trikrát a dnes už dvakrát. Čo to môže spôsobovať? Signalizuje to nejakú chorobu? Ďakujem za odpoveď.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      takéto príznaky pravdepodobne signalizujú poruchu funkcie sluchovej trubice. Sluchová trubica slúži na to, aby vyrovnávala tlak v strednom uchu s atmosférickým tlakom, teda tlakom v nosohltane. To sa deje pri jej otvorení, napríklad pri prehĺtaní alebo zívaní. Patologické je, keď je sluchová trubica trvale uzatvorená alebo otvorená. Ťažkosti, aké popisujete sa vyskytujú pri otvorenej sluchovej trubici, čo je ale veľmi zriedkavý stav a vyskytuje sa skôr u dospelých ľudí /najčastejšie v dôsledku výraznejšej straty váhy, hormonálnych zmien alebo dočasne po fyzickej aktivite/. V dôsledku toho sa všetky tlakové zmeny v nosohltane pri dýchaní priamo prenášajú do stredného ucha, čo vyvoláva nepríjemné pocity plnosti v uchu, to, že človek vníma príliš silno vlastný hlas a počuje svoje dýchanie aj tlkot srdca. Zmeny na sluchovej trubici môžu vznikať aj po opakovaných zápaloch stredného ucha, po odstránení nosohltanovej mandle, u detí po inzerciách ventilačných trubičiek. Tiež je možná opačná príčina, že sluchová trubica je uzatvorená napríklad zväčšenou nosohltanovou mandľou, opuchom pri infekcii alebo alergii alebo z iných príčin. Vtedy sú skôr pocity praskania alebo mierna bolesť v uchu pri tlakových zmenách v strednom uchu /pri podtlaku v stredouší/ alebo neskôr dlhšie trvajúce zaľahnutie s poruchou sluchu /pri tekutine v stredouší/. Deti ale svoje pocity v ušiach popisujú veľmi rôzne, preto sa na ich popis niekedy dá ťažko spoľahnúť a len na základe ich ťažkostí sa nedá určiť, akú je príčina. V každom prípade je potrebné ORL vyšetrenie, kde lekár vyšetrí stredné ucho a to pohľadom pri otoskopii, potom je potrebné urobiť audiologické vyšetrenia – tympanometriu, ktorá informuje o tlaku v stredouší, prípadne audiometrické vyšetrenie, ktoré odhalí prípadnú poruchu sluchu, prípadne aj iné doplnkové vyšetrenia sluchu a tiež je potrebné vyšetrenie nosohltana, najlepšie endoskopicky, pri ktorom je vidieť aj vyústenia sluchových trubíc a tiež to, či nie sú zablokované /napríklad nosohltanovou mandľou/. Popri tom sa vyšetrí aj sliznica v nose. Je možné aj priamo vyšetriť sluchovú trubicu. Nemusíte sa báť, určite sa nejedná o žiadny závažný alebo neriešiteľný stav, aj keď pri pretrvávaní ťažkostí vyšetrenia budú potrebné.
      Prajeme pekný deň.

  7. Ivana Adamikova hovorí:

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor a radu. Mám 4,5 ročného syna, ktorý do dvoch rokov nebýval chorý, občas malé prechladnutie bez nutnej atb. liečby. V troch rokoch mu vybrali nosné mandle, mal ich dost zväčšené a chrápal. Odvtedy sme aj v starostlivosti alergologicko-imunolog. amb. (Zyrtec 2x5kv.)Po vybratí nosných mandlí chrápanie prestalo,chorý nebol až do 1.7.2014. Mal zápal priedušiek (3-dňové ATB). 25.7.2014 mal vysoké teploty, podozrenie na anginu(aj ked okrem teploty nemal žiadne iné ťažkosti), nasadili DUOMOX – 10 dní.
    20.8.2014 vysoké teploty, zápal slinnej žlazy, očkovaný bol. CRP 20 mg/l (Gl. patoris vpravo zväčšená prestúpená početnými hypoechogénnymi ložiskami,presiaknutá v okolí kyvača sú početné reaktivne LU najväč. veľ.19mm, pod uhlom mandibuly je LU 8mm submandibulárna slinná žlaza má zrnitejšiu štruktúru,ložiskové zmeny neprítomné. (všetky výtery a krvné testy boli v norme, až na sedimentáciu – 40/60.
    9.9.2014 USG – Pravá GL. patoris je zväčšená,štruktúra je nehomogenna prestúpená pošeetnými hypoechogennymi nepravidelnými ložiskami, početné zväšené hypoechogenne LU v sl. žlaze aj v jej okolí presiaknuté. Vývod je voľný, konkrement nevidím. Ostatné sl. žľazy bez patol. zmien. ORL amb. doporučila octanovú masť, vincentku, symp th, oblasť patoris nedráždiť, podľa stavu CT vyšetrenie.
    6.10.2014 stav nezmenený. ORL amb. dopor. odbery KO+diff+FW+ASLO,CRP, podľa stavu CT vyšetrenie. (všetky odbery boli v norme). Na CT nás neposlali. Stav pretrvával ešte 2 týždne, potom ťažkosti prestali.
    2.2.2015 vysoké teploty, o dva dni neskôr opuch a bolesti v oblasti patoris vpravo. ORL dopor. ATB, octan, teplo lok. Stav pretrvával do 3.3.2015. ORL odpor. hematologické a infekt. vyšetrenie. (všetky vyšetrenia boli vporiadku). Z hematológie nás poslali na Chirurgickú stomatologickú amb. (Univerzitná nemocnica Martin). Ich odporučenie: sledovanie, pri akútnom zápale ATB, dodržiavať pitný režim, citrusy, lokálne neprechladiť, masáže.
    Alerg.-imunolog. nám doporučil užívať imunor.
    Od 1.7.2015 začal kašel zahlienený, ktorý má dodnes.
    10.8.2015 znova vysoké teploty, pretrvávajúci kašeľ, hlieny. RTG PND – jemne zatienené oba maxil sinusy, bez hladiny, ostatné dutiny vzdušné bez hladiny, bez zatienenia. Nasadená ATB liečba. (Cefzil 250)
    27.8.2015 kontrolný RTG – Homogenne zatienený pravý maxil. sinus, ostatné PND vzdušné. Kašel od 7/2015 neprešiel, je produktívny, hlavne ráno zahlienený, bez nádchy. Dopor Alerg.-imunol. Zyrtec, ecobec, Dopor. ORL – roztok slanej vody, Nasonex, ko o mesiac.
    Chcem sa Vás opýtať či tieto zápaly slinnej žľazy a zápal prínosových dutín možu nejako spolu súvisieť keď máva tieto zápaly na pravej strane, Všetky odporučania Chirurgickostomatologickej amb. dodržujeme. Chcem Vás poprosiť tiež o radu čo máme robiť ešte aby sme týmto zápalom predišli? Môžem trvať na CT vyšetrení, kedže doteraz nas nakoniec naň nikdy neposlali?
    Ďakujem veľmi pekne za Váš názor.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      zápaly slinnej žľazy a prínosových dutín pravdepodobne priamo spolu nesúvisia. Skôr sa bude jednať o celkovú príčinu, najskôr v synovej imunite. CT vyšetrenie slinnej žľazy v pokojovom štádiu pravdepodobne veľa nepovie. Skôr by bolo vhodné najskôr spraviť USG, teda ultrazvukové vyšetrenie slinnej žľazy a ak budú na sone nejaké zmeny na žľaze alebo vývode, dá sa doplniť CT vyšetrenie, ak lekár zhodnotí, že bude prínosné /vzhľadom na veľkú dávku žiarenia je u detí indikáciu CT potrebné vždy poriadne prehodnotiť vzhľadom na štruktúry na krku – štítna žľaza a imunologicky aktívny týmus, ktoré žiarenie aj pri krytí čiastočne zasiahne/. Môže sa jednať o recidivujúcu juvenilnú parotitídu, ktorá má multifaktoriálne príčiny alebo teoreticky aj o autoimunitný zápal. Preventívne opatrenia, ktoré Vám odporúčali, treba dodržiavať – na podporu slinotoku dostatok tekutín, kyslejšia strava, žuvačky, masáže. Pri sinusitídach je potrebná skôr ako antibiotická liečba lokálna liečba opuchu, aby sa zabezpečila drenáž dutín – pri akútnom zápale kvapky do nosa, preventívne slané roztoky – morská voda, Vincentka na hygienu nosa, antihistaminiká najlepšie aj s celkovými dekongestívami /liekmi proti opuchu/, ktoré sú dostupné aj v kombinácii a lokálne kortikoidy, pričom liečba trvá takmer vždy aj 2-3 týždne, niekedy aj dlhšie. Ako doplnková liečba je vhodné naparovanie alebo suché teplo /Solux/ na oblasť dutín, ak nie je teplota. Je dôležité vedieť, že pri každom zápale v nose je rôzne silný zápal aj v dutinách, keďže je tam rovnaká sliznica. Pokiaľ sú otvorené ústia prínosových dutín do nosa, nič závažné sa nedeje a ku komplikáciám alebo ťažším sinusitídam dochádza až pri ich zablokovaní opuchom alebo pri chronických zmenách na sliznici pri opakovaných a chronických zápaloch alebo alergii.
      Aby sme to zhrnuli – ak sa zápaly budú opakovať, je pri každom akútnom vzplantí ochorenia potrebné odborné vyšetrenie – ORL, pľúcne alebo stomatochirurgické, ako prevencia zápalov slinnej žľazy odporúčania, ktoré sme spomínali vyššie a ako prevencia sinutitíd dôsledná liečba alergie a poruchy imunity, tiež ORL vyšetrenie na vylúčenie lokálnej príčiny sinusitídy – napr. vybočená priehradka, kontrola stavu sliznice ako hodnotenie efektu antialergickej liečby, vylúčenie nosových polypov. Pri pretrvávaní ťažkostí doplnkové zobrazenia /USG, CT/, prípadne aj odbery autoprotilátok na vylúčenie autoimunity. Predpokladám, že vzhľadom na to, že syn bol vyšetrený na hematológii, sa vylúčilo hematologické ochorenie ako príčina ťažkostí.
      Prajeme veľa zdravia.

  8. Božena hovorí:

    Dobrý den. Chcem sa opýtať čo robiť v prípade že môj 9ročný syn v noci chrápe .Je jedno či leží na boku na chrbte či na brušku,niekedy by zahambil aj dospelého chlapa.Detský lekár na tuto pripomienku nereaguje.Môže s týmto problémom súvisieť aj porucha správania?Prosím Vás poradťe.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      chrápanie za žiadnych okolností nie je fyziologické. U detí býva na príčine najčastejšie prekážka v dýchacích cestách. V nose to môže byť opuch sliznice vyvolaný napríklad infekciou alebo alergiou, v nosohltane to býva najčastejšie zväčšená “nosná” mandľa a v hltane chrápanie obvykle zapríčiňujú zväčšené podnebné mandle. Zhoršujúcim faktorom býva obezita. Už samotná obezita, ak je výrazná, môže viesť k chrápaniu. Samozrejme všetky tieto faktory sa môžu navzájom kombinovať a ovplyvňovať. Dlhodobé chrápanie, ak je obštrukcia v dýchacích cestách výraznejšia (ak sú prítomné aj apnoické pauzy teda krátke prestávky v dýchaní s následným lapavým nádychom) môže viesť k dlhodobej hypoxii (nedostatočnému okysličovaniu) mozgu. Preto sa chronicky chrápajúce deti zvyknú budiť ráno unavené, hlavne vtedy, keď sa pre sťažené dýchanie opakovane v noci budia. Kvôli nedostatočnej regenerácii mozgu v spánku sa môžu samozrejme objaviť aj poruchy pozornosti a tiež správania. Okrem toho dlhodobé chrápanie a dýchanie cez ústa môže viesť k deformáciám podnebia, tváre a hrudníka. Určite bude potrebné, aby ste navštívili ORL lekára, ktorý Vášho syna podrobne vyšetrí, vhodné by bolo aj endoskopické vyšetrenie nosa a nosohltana. Tak pravdepodobne príde na príčinu synových ťažkostí a následne Vám navrhne, ako situáciu riešiť.
      Prajeme veľa zdravia.

  9. majocka hovorí:

    Dobrý deň,
    8.9.2015 máme ísť s dcérkou na vyšetrenie ASSR. Dcérka vtedy bude mať 5 mesiacov. Viem,že vyšetrenie sa musí robiť v spánku a preto sa dieťa musí uspať. Bolo mi povedané, že slabou anestézou. V starších príspevkoch som sa dočítala, že to nie je anestéza v pravom zmysle, ale sirup na pritlmenie. Je to tak ? Dcérku dojčím, musí byť pred zákrokom nalačno? V noci totiž má dojčenie, resp.prsník aj ako dudel, keďže ten momentálne odmieta. Čo ak vyšetrenie bude napr.o 8:00 a ona sa mi prebudí o 6:00 a bude sa dožadovať mliečka alebo ešte spánku a nebudem ju vedieť inak utíšiť ako len na prsníku?

    Vopred ďakujem za informácie.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      ASSR vyšetrenie sa robí v uspatí chloralhydrátom, ktorý je vo forme sirupu. Dieťatko po ňom zvyčajne za pár minút zaspí. Pri vyšetrení je prítomný anesteziológ aj napriek tomu, že to nie je v pravom slova zmysle celková anestézia, teda dýchanie nie je utlmené, to znamená, že si dieťatko dýcha samé a má zachované obranné reflexy. Napriek tomu sa niekedy (aj keď je to veľmi zriedka) môžu vyskytnúť komplikácie, ktoré si vyžadujú okamžitý zásah anesteziológa. A aj preto musí byť dieťa pred vyšetrením nalačno. V praxi to znamená nejesť aspoň 6 hodín a nepiť 4 hodiny. Keďže materské mlieko sa trávi rýchlo, posledné kojenie u kojacich sa detičiek akceptujeme maximálne 4 hodiny pred vyšetrením, potom to už budete musieť spolu nejako zvládnuť bez kojenia. Aj po výkone musí byť dieťatko ešte 4 hodiny nalačno, lebo po sirupe niekedy býva vracanie, preto dávame detičkám po vyšetrení infúziu, aby sme im nahradili tekutiny. Po tomto období, ak je bez problémov, už môžete kojiť bez obmedzenia.
      Prajeme Vám pekný deň.

  10. Alena hovorí:

    Dobry den,

    Chcela by som Vas poprosit o radu. Mam 3 rocneho synceka. Ako 16 mesacny prekonal silny zapal stredneho ucha z oboch stran. Zistil sa mu streptococus penumonia. Lezali sme 10 dni v nemocnici. Po niekolkych tyzdnoch sa z toho dostal len od tej doby sa nam zacali objavovat caste zapaly uska, bud zapal stredneho ucha alebo zapal bubienka. Detska pediatricka tvrdila, ze treba vybrat nosnu mandlu na ORL nam to odkladali, neskor som spomenula ze mam pocit ze dobre nepocuje, zmenili sme dokotora ORL. Ten usudil ze nosna mandla musi ist von, taktiez zistil ze ma obrovsky podtlak v usku. Takze v marci tohto roka den pred jeho 3. narodeninami sme podstupili vybratie nosnej mandle, vtedy mu ale ventilacne stipulky nedali, pretoze v den operacie nemal nameranu v uskach tekutinu. V maji nas poslal lekar na zakrok opat s tym ze ventilacne stipulky su potrebne. Po operacii vsetko bez problemov stipulky drzali a boli funkcne. Kupili sme mu silikonove stupliky do usi a aj neoprenovu celenku, davame pozor aby sa neponoril ked sa kupe. Minuly tyzden stvrtok sme sa vratili z dovolenky a v piatok sme boli na kontrole na ORL. Lavu stipulku ma posunutu ale stale funkcnu, pravu ma upchatu, nefunkcnu. Doktor povedal, ze mame prist na kontrolu o mesiac. Ked som chcela vysvetlenie blizsie nedostala som ho. Co mohlo sposobit posunutie a upchatie? Pochybili sme niekde? Naozaj sme davali pozor pri kupani. Je mozne ze sa mu to odopcha samo, alebo bude musiet syncek podstupit operaciu na novo? Mam z toho strach. Prosim poradte.

    Vopred Vam dakujem za odpoved.

    • DetskaORL hovorí:

      Dobrý deň,
      pravdepodobne ste nikde chybu neurobili, stipulka sa najčastejšie upchá mazom, niekedy sa to stane aj pri zápale, keď jej otvor upchá výtok alebo granulácia. Sama sa už pravdepodobne “neodopchá”. To, že sa časom posunie alebo vypadne, je tiež úplne bežné. Dokonca je to najčastejšie tak, že stipulky vypadnú samé ešte počas obdobia, keď je dieťa sledované a pred plánovaným vybratím. Ak trubička v ušku bola už od mája, je celkom možné, že už splnila svoju funkciu a tým, že synček už nemá “nosnú” mandľu, by mal mať aj funkčné sluchové trubice a ušká by už mali byť vzdušné. Ak je trubička upchatá alebo vypadnutá a perforácia, teda dierka na bubienku po nej je už uzatvorená, dá sa niekedy urobiť aj tympanometria, ktorou sa zistí, či je stredné uško voľné, alebo je v ňom zase podtlak alebo tekutina. Až potom by bola potrebná ďalšia operácia, pravdepodobne ale až po 2-3 mesiacoch sledovania. Kľudným deťom sa dá nefunkčná stipulka z uška vybrať aj bez anestézy, lepšie je ale pre dieťatko urobiť to v krátkom uspatí alebo aspoň tlmení, obzvlášť, ak by bolo zároveň treba vložiť novú. Takže sa nebojte, treba požiadať doktora, aby Vám všetko vysvetlil, keď pôjdete nabudúce na kontrolu. A tiež si všímajte, ako synček počuje, ak by sa sluch zhoršoval alebo sa objavil ďalší zápal, treba ísť na kontrolu ihneď.
      Prajeme všetko dobré.

  11.  
Vaša Otázka